top of page

Blog

Sınav Kaygısı

SINAV KAYGISI

Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek olan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavlarına çok az zaman kaldı. Sınav tarihlerinin yaklaştığı dönemlerde, sınava karşı duyulan endişenin de belirgin olarak arttığı gözlemlenir. Sınavların yarattığı endişe hali kişiye ciddi bir sıkıntı hali yaşatabilmektedir.

Nedir Sınav Kaygısı?

Hemen hemen herkes bir sınav, test öncesi ya da göstermek zorunda olduğu bir performans öncesinde heyecanlı, gergin, stresli ve hatta öfkeli hissedebilir. Bu tip durumlar öncesinde kaygı yaşamayan insan bulmak son derece güçtür. Hemen hemen herkes kaygılanabilir ve endişelenebilir... Asıl önemli olan bu tip bir yaşantıda kaygımızın ne boyutta olduğunu bilmektir. Gerçekten tatlı, bizi motive eden bir kaygı mı yaşıyoruz? Yoksa bu kaygı bizim motivasyonumuzu düşüren, bizi yerle bir edebilecek bir güçte mi?

Basit ve kolay bir anlatımla tarif edecek olursak bir sınav ya da test öncesi çok fazla endişeli hissetme haline “sınav kaygısı” adını veriyoruz. Sınav kaygısı öğrenciler arasında oldukça yaygındır. Sadece sonucunda yaşamımızın ne yönde şekilleneceğine yön veren sınavlar öncesinde yaşanılan kaygı haricinde öğrenciler ilkokul, ortaokul ve lise sınavlarında da kaygılanabilir, üniversitede bölüm derslerinde gireceği sınavlar ve proje sunumlarında da kaygılanabilirler. İşte bu tip performans gerektiren işlerde hissedilen aşırı kaygı “sınav kaygısı”dır. Gerçekleştirilmesi gereken performansı bozan düzeydedir ve mutlaka müdahale edilmelidir.

Sınav kaygısı yaşayan bir öğrenci fiziksel, zihinsel, duygusal ve davranış alanlarında farklı belirtiler gösterebilirler. Sıklıkla görülen,

Fiziksel Belirtiler: mide bulantısı, baş ağrısı, aşırı terleme, vücut ısısında değişimler, baş dönmesi, sersemlik ve bayılma hissi, kalp atışında hızlanma...

Duygusal Belirtiler: aşırı endişe, hayalkırıklığı, korku, heyecan, kontrol edilemeyen ağlama nöbetleri...

Zihinsel Belirtiler: “başaramayacağım, yapamayacağım, bu sınavdan geçemeyeceğim” gibi zihinden geçen olumsuz düşünceler..

Davranışsal Belirtiler: yerinde duramama, gezinme isteği, ders yapmaktan ve sınav anında kaçınma istekleri ya da davranışları...

Sınav Kaygısını Azaltmak için Neler Yapılabilir?

  • İlk ve en önemli adım sınava çalışmaktır. Hazırlanarak girilmiş bir sınavda hissedilecek kaygı düzeyi, iyi çalışılmamış ve de hazırlanılmamış bir sınavda hissedilenden daha düşük olacaktır.

  • Sınav öncesi ve sınav anında zihinsel süreçlerin olumlu yönde şekillenmesi

  • Rahatlamak. Doğru ve etkili nefes alıp vermek. Nefes egzersizleri

  • Sınavdan önceki gün iyi uyumak, sabah dinlenmiş kalkmak.

  • Sınav yerine erken varmak. Böylelikle geç kalır mıyım endişesinden uzaklaşmayı sağlar.

  • Zor soruları çözmeye uğraşmaktansa iyi olduğunuz konulardaki sorulara önce yanıt vermek.

  • Soru çözerken zihni sadece sorulara odaklamak. Sınav anında oluşabilecek beklenmedik durumlara odaklanmamak.

Tüm çocuklarımıza emeklerinin karşılıklarını alabilecekleri başarılı bir sınav dileriz.

Öne çıkan Yazılar
Arşiv
Beni Takip Edin
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Google+ Icon
bottom of page